Nieuws & Blogs
Groene helden! Ronald Kuik, cluster technicus E&I
Al 15 jaar is Ronald in dienst van Litecad. Inmiddels heeft Ronald veel kennis en ervaring opgedaan bij verschillende opdrachtgevers en is op dit moment als cluster technicus E&I bij Gasunie werkzaam. Hoog tijd voor een interview! Ronald vertelt over de pilot waterstof, zijn ambitie in de energietransitie en natuurlijk zijn passie voor het vak instrumentatie.
Wat vind jij het meest interessant aan jouw vakgebied?
Bij Gasunie werk ik voor OIN (Operaties Installaties Noord). Dit betekent dat ik op verschillende locaties inzetbaar ben. Op dit moment werk ik op UGS Zuidwending, waar een pilot waterstof gaande is. Instrumentatie is echt mijn vakgebied en daar heb ik een passie voor ontwikkeld door de jaren heen. Als instrumentatie technicus ben ik voornamelijk druk met testen, storingen verhelpen, visuele inspecties, controle en onderhoud van equipment. Het moment dat de commissioning fase is afgerond en de installatie na een onderhoudsperiode succesvol weer in bedrijf gaat, daar word ik als instrumentatie techneut heel blij van.
Waterstof pilot op Zuidwending
Op dit moment vindt er op Zuidbroek een pilot plaats met waterstof (HyStock). Aardgasbuffer Zuidwending is hiervoor de ideale locatie vanwege buffercapaciteit en aansluiting op de hoofdinfrastructuur voor gas en elektriciteit. Op de locatie zijn er zo’n vijfduizend zonnepanelen geplaatst die duurzame elektriciteit omzetten in waterstof. Daarnaast wordt duurzame energie aan het project geleverd vanuit het hoogspanningselektriciteitsnet van TenneT. Dit pilotproject (HyStock) zal de eerste power-to-gas faciliteit in Nederland zijn met een capaciteit van 1 Megawatt. De locatie is ideaal, omdat het de mogelijkheid biedt om in de toekomst waterstof grootschalig op te slaan in de speciaal voor gasopslag geschikt gemaakte zoutcavernes.
Ronald: "als techneut vind ik dit proces heel interessant. We hebben hier op Zuidwending bijvoorbeeld een aantal Toyota Mirai die rijden op waterstof. De waterstof die wij hier zelf maken wordt o.a. gebruikt om de auto’s mee te vullen uit ons eigen tankstation. Dit lijkt toch echt wel de toekomst te worden en dat maak ik van heel dichtbij mee. Er moet iets veranderen en we moeten blijven zoeken naar nieuwe technieken. De waterstof procestechniek staat nog in de kinderschoenen. Ik zie hier zeker toekomst in. Voor mij zou het een mooie uitdaging zijn om een bijdrage te leveren aan deze transitie en mijn kennis op dat gebied verder te ontwikkelen. Als de waterstofpilot een succes blijkt te zijn, dan zijn er plannen om een waterstoffabriek te bouwen. Kennis die ik hier heb opgedaan, kan ik meenemen in de nieuwe waterstoffabriek. Dit biedt dus voor mij wel kansen in de toekomst."
Van project naar project: genoeg afwisseling!
Ik werk al 15 jaar voor Litecad, aaneengesloten. Ik ga van project naar project. Interessant hierin is dat je inzicht krijgt in veel verschillende bedrijven, nieuwe projecten en andere werkmethodes.
Die afwisseling vind ik best prettig en je doet veel kennis en ervaring op die je kunt toepassen in een nieuw project. Een nadeel vind ik wel dat je na een paar jaar je collega’s waar je een band mee hebt opgebouwd, weer achterlaat om naar een nieuw project te gaan. Maar deze industrie is een kleine wereld dus vaak kom je op nieuwe projecten weer dezelfde mensen tegen.
Eigenlijk vind ik dat naast de afwisseling het belangrijkst in mijn werk: fijne collega’s en een gemoedelijke werksfeer. Daar haal ik mijn werkplezier uit!
Noot redactie
Update project:17 september 2021
De afgelopen weken heeft Gasunie op de locatie Zuidwending met succes op een veilige manier waterstof in de ondergrond ingebracht. Dit resultaat vormt een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van waterstof als onderdeel van de energiemix van de toekomst. Grootschalige ondergrondse opslag van waterstof is daarvoor namelijk een onmisbaar onderdeel. Na verdere succesvolle afronding kan Gasunie verder met de ontwikkeling van opslag in zoutcavernes, waarvan de eerste in 2026 volledig in bedrijf kan zijn.