Nieuws & Blogs
Oktober maand van de duurzaamheid
Oktober is bij Litecad de maand van de duurzaamheid. In dit kader delen we de komende weken interviews met een aantal collega's die aan duurzaamheidsprojecten werken.
Roel Scholte trapt de serie af. Roel is Data Manager Assets bij TenneT en vertelt graag over zijn rol in dit project en hoe hij privé omgaat met verduurzaming.
“Momenteel werk ik aan het project Net op Zee Hollandse Kust bij TenneT. Het Net op Zee transporteert opgewekte windenergie van zee naar het elektriciteitsnet op het vasteland. Dit gebeurt vanaf drie windenergiegebieden in de Noordzee. Dit betreft één van deze locaties. Tussen nu en eind 2023 realiseert TenneT 3.500 Megawatt (MW) aan offshore aansluitingen. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het in 2013 afgesproken Energieakkoord. Net op Zee Hollandse Kust (zuid) bestaat uit twee platformen op zee, een nieuw te bouwen transformatorstation op land en zal via vier wisselstroomkabels, die begraven worden in de zeebodem, worden aangesloten op het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV-Zuidring. Via het landelijk hoogspanningsnet gaat de windenergie naar de stroomgebruiker in het land.
Na dit project zal ik gaan starten met het 2GW program. Nederland en Duitsland hebben het ambitieuze doel gesteld om de offshore windenergie uit te breiden naar een capaciteit van 30 resp. 22,3 Gigawatt. Dit zal gerealiseerd worden door een nieuw gestandaardiseerd platform, een nieuw gecertificeerd kabelsysteem en een hogere transportcapaciteit; dit alles met zo min mogelijk impact op het milieu. Het 2GW program vormt de basis voor onze offshore netwerkaansluitingsystemen van de volgende generatie.
Voor deze projecten houd ik me bezig met het beheer van de Nederlandse Offshore Assets en ben ik het aanspreekpunt voor SAP. Voor de nieuwe platformen en de platformen die gaan uitbreiden richt ik de SAP structuur in en ben ik betrokken bij het opzetten van een nieuwe onderhoudsstrategie in SAP.
Het leuke daaraan is dat ik nieuwe dingen opzet. Ik leer hier dus niet een kunstje, maar ik mag het dus echt zelf bedenken. Ik krijg veel ruimte om verbeteringen door te voeren zodat zaken gestroomlijnder gaan lopen en houd me ook bezig met automatisering om zaken te vergemakkelijken. Ik word vrij gelaten en het is het prettig om mijn eigen ding te kunnen doen. Daarnaast werk ik voornamelijk vanuit huis. Dat bevalt goed.
Thuis ben ik bezig met het verduurzamen van mijn huis. Ik heb zonnepanelen en muurisolatie. In de toekomst wil ik graag de keuken aanpakken zodat ik elektrisch kan koken en zou ik graag een warmtepomp aanschaffen. Het is belangrijk om hierin zelf wat toe doen. We moeten van het gas af en zullen dat toch samen moeten gaan doen. Daarnaast is het ook goed voor de portemonnee, althans als de investering eruit is!”