Nieuws & Blogs

Tips om jouw CO2 FOODprint te verminderen!

Datum: 27-10-2021

Wat staat er vanavond bij jou op het menu? Word het een AVG’tje, een pastagerecht? Of lekker makkelijk een afhaalmaaltijd? Vraag je je daarbij ook weleens af welke weg het eten heeft afgelegd voordat het op je bord ligt? Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het duurzamer produceren van voedsel. Misschien denk je er niet over na, maar als consument heb je zelf ook grote invloed op de CO2 FOODprint ( de CO2 footprint van je voedsel). Wat is jouw impact van voeding op het milieu? En wat kan je doen om de ecologische voetafdruk te verkleinen? Hierbij onze tips

Vorig jaar is er door een projectgroep studenten van de Litecad Campus een onderzoek gedaan naar het verminderen van de CO2 footprint van de medewerkers van Litecad. Via een enquête is jullie CO2 footprint in kaart gebracht. Hieruit bleek dat dat veruit de grootste CO2-uitstoot komt van voeding (41%). Volgens Milieu Centraal wordt per gemiddeld huishouden jaarlijks 20 tot 30% van de uitstoot bepaald door voeding. Op het gebied van voeding valt dus veel te winnen. Op je bord kan je allerlei keuzes maken die goed zijn voor het milieu.


Wat kan je zelf doen om je FOODprint te verkleinen?

  • Eet meer groente en fruit (plantaardig voedsel) en minder vlees en zuivel (dierlijk voedsel): kook vaker vegetarisch of vegan of gebruik kleinere porties vlees.
  • Eet lokaal geproduceerd voedsel: doe bijv.  boodschappen op de markt, bij de lokale boer of verbouw groente in je eigen moestuin. Kies seizoensproducten zodat de kans kleiner is dat het product uit een kas of ver land komt.
  • Eet minder bewerkt voedsel: ga voor verse, onbewerkte producten en probeer snoep en snacks te laten staan. En bijkomend voordeel: het is gezonder en beter voor de lijn!
  • Reduceer voedsel verspilling: doe slim boodschappen en koop niet meer dan je nodig hebt. Heb je teveel eten gemaakt? Doe een bakje in de vriezer of maak er een buurtgenoot mee blij. Er zijn verschillende apps om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld de apps Thuisafgehaald, No Food Wasted of Too good to Go.

Hopelijk hebben we je aan het denken gezet en geïnspireerd zodat je bewustere keuzes kunt maken op voedingsgebied. Misschien ben je al bewust bezig met duurzamer eten en lijkt het je leuk om collega’s te inspireren. Dat kan! Heb je een lekker vegetarisch of vegan recept? Heb jij het recept waardoor de volhardende vleeseter overstag gaat? Stuur je recept naar vitaliteit@litecad.nl.  En wie weet zit menig Litecad’er dan binnenkort van jouw recept te genieten!