Nieuws & Blogs
Voldoen jouw PBM’s nog aan de veiligheidseisen?
Ondanks dat het thuiswerken daar waar kan nog gestimuleerd wordt, gaan velen van ons weer ‘terug naar kantoor’. Voor veel Litecad’ers betekent dat ook weer vaker naar locatie waar je te maken kunt krijgen met mogelijk risicovolle situaties. Wij willen dat iedereen elke dag weer veilig thuiskomt. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor.
Om letsel te voorkomen is het dragen van PBM’s op veel locaties verplicht. Draag daarom altijd de juiste bescherming volgens de voorschriften die geldig zijn op de locatie en gebruik ze verstandig. Moet je bijvoorbeeld werkhandschoenen dragen, kies dan meteen de juiste. Er bestaan immers tientallen modellen, elk specifiek ontwikkeld voor een bepaald type activiteit. Maar er zijn nog heel wat andere risico’s op de werkvloer. Vergeet niet om jezelf ook daartegen te beschermen. Daarvoor bestaat een arsenaal aan bescherming: helmen, gehoor- en ademhalingsbescherming, brandwerende overalls etc.
Check voordat je weer naar locatie gaat jouw PBM’s en je PSL
Zijn je persoonlijke beschermingsmiddelen beschadigd, versleten of niet geschikt voor het type werk dat je gaat doen? Neem dan geen enkel risico: vervang ze. Voorkomen is altijd beter dan genezen! En last but not least: check voor je op locatie gaat je PSL boekje: zijn jouw veiligheidstrainingen nog geldig, niet verlopen of incompleet?
PBM Checklist:
- Overall: zorg altijd dat je overal goed aansluit en doe deze dicht omdat je eigen kleding niet antistatisch en vlam vertragend is. Daarnaast is dit belangrijk om besmetting te voorkomen. Een capuchon draag je onder je overall.
- Werkschoenen: hogere schoenen hebben altijd de voorkeur zodat je je enkels niet verzwikt.
- Oogbescherming: let bij dragen van je bril op de pasvorm zodat er geen materialen in je ogen kunnen komen.
- Handschoenen: er bestaan veel handschoenen voor verschillende klussen. Kies de juiste. Handschoenen die specifiek beschermen tegen gevaarlijke stoffen kunnen relatief lang mee, mits ze uiteraard bestand zijn tegen de gebruikte stoffen. Latex handschoentjes bij kappen en grime zijn in principe voor éénmalig gebruik.
- Veiligheidshelm: Wat veel dragers van een veiligheidshelm niet weten, is dat de deze een uiterste houdbaarheidsdatum kent. Deze datum is verstreken uiterlijk vijf jaar na de productiedatum. Deze datum kun je meestal vinden aan de onderzijde van de klep.
Wist je dat: Je nooit stickers moet plakken op een helm? De lijmlaag achter de sticker zorgt er namelijk voor dat het verouderingsproces van de bouwhelm wordt versneld. Je mag uitsluitend stickers plakken die niet zijn voorzien van weekmakers!
- Adembescherming: Stofmaskers (witte kapjes) eigenlijk maximaal een dag meegaan? Dampmaskers met koolstoffilter gaan mee tot ze verzadigd zijn. En dat punt is moeilijk te bepalen. Als door het masker heen de damp te ruiken is, dan is het masker doorgeslagen, en dus verzadigd. Feitelijk ben je dan echter al te laat. Het hangt sterk af van de concentratie damp in de lucht, ook van de luchtvochtigheid (want dat verzadigt de actieve kool ook) en de wijze van opbergen.